ALPIN FILM FESTIVAL propune publicului două expoziţii-eveniment.

 

În perioada 4 – 10 martie 2016, Gara Predeal va găzdui o expoziţie de fotografie excepţională, cuprinzând fotografii vechi cu primele cabane din Carpaţi, de la sfârşitul secolului 19, sub tema « ISTORIA CABANELOR DIN CARPATI ».

 

Expoziţia cuprinde şi o serie de fotografii-document, din colecţia Roland Welkens, ce recuperează vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, în 1956: traseul Fisurii Albastre, pe cale directă.

 

ISTORIA CABANELOR DIN CARPAȚI

 

Expoziţia foto inedită este realizată, în acest an, în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor/ Siebenbürgischer Karpatenverein. Cunoscută sub acronimul SKV, a apărut în 1880 la Sibiu şi este astăzi una dintre cele mai vechi asociaţii montane active din lume. Este asociaţia despre care Nicolae Iorga scria în 1919: ”SKV-ul a deschis frumuseţea munţilor ardeleni turismului şi a introdus civilizaţia în regiuni sălbatice şi încă nepătrunse, sub formă de poteci şi case de adăpost.”

 

Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor a construit şi reconstruit cabane în 40 de locaţii pe întregul lanţ carpatic românesc. 11 dintre ele există şi astăzi, nu foarte schimbate, iar unele, din păcate, au fost lăsate în paragină.

 

Expoziţia reuneşte pozele din vremea când au fost construite aceste cabane, începând cu 1883,  anul în care a fost construită cabana  SKV din Masivul Postăvaru, cea mai veche cabană montană în funcţiune din România.

 

FISURA ALBASTRĂ

 

Aceeaşi expoziţie găzduieşte o serie de 24 de fotografii din colecţia Roland Welkens,  cel care în perioada 1955 – 1956  a cucerit FISURA ALBASTRĂ pe cale directă, în expediţia din care au mai făcut parte cap de coardă: Alexandru Floricioiu şi Norbert Hiemesch.

Fisura albastră este localizată în zona oraşului Buşteni, pe peretele Văii Albe a Bucegilor şi este unul dintre cele mai cunoscute trasee de alpinism din România.

 

Expoziţia reprezintă un document fotografic rar, pus la dispoziţie de către autor celor care iubesc muntele şi istoria alpinismului din România.

EXPOZIȚIE NATIONAL GEOGRAPHIC

ALPIN PHOTO FESTIVAL mai cuprinde şi o expoziţie ce reuneşte o parte din fotografiile câştigătoare la concursul naţional 2015, organizat de NATIONAL GEOGRAPHIC, partener al festivalului.

 

Locaţie – PARCUL CENTRAL PREDEAL ( LÂNGĂ POȘTĂ )

Perioada – 4-6 martie

ARHIVA ALPIN PHOTO FESTIVAL 2016

© Alpin Film Festival 2016