Invitata specială a ediției a 6-a: Cathrine Destivelle, câștigătoarea Pioletului de Aur 2020


Cathrine Destivelle este considerată cea mai activă și temerară alpinistă din Europa și cea mai bună alpinistă din istorie. Sportiva de origine franceză care a inspirat generații și a cucerit, în expedițiile sale solo, cele mai înalte culmi ale lumii este, totodată, și prima femeie din istoria alpinismului distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră Piolet d’Or (2020).

O adevărată legendă a alpinismului, Catherine Destivelle s-a născut și a copilărit la Paris, dar și-a descoperit pasiunea pentru ascensiuni la o vârstă foarte fragedă. În copilărie, se aventura adesea în pădurea Fontainebleau, la periferia orașului, iar până la 15 ani putea urca pe cele mai abrupte stânci. La 17 ani își petrecea sfârșiturile de săptămână escaladând cele mai înalte vârfuri din Alpi, iar după puțin timp și-a abandonat cariera de kinetoterapeut pentru a-și îndeplini adevărata chemare, concurând la câteva dintre cele mai importante competiții internaționale de alpinism.

Catherine Destivelle
„Îmi urmez întotdeauna instinctele și rareori sunt dezamăgită de ele.”, spune Catherine Destivelle când vine vorba despre deciziile care au condus-o pe culmile lumii. În 1990 a urcat liber Turnul fără nume din Pakistan, iar în luna iunie a anului 1991 a deschis un nou traseu pe faimoasa față vestică a Drusului, în timpul unei remarcabile ascensiuni solo de 11 zile. În 1992 a stabilit un record impresionant, devenind prima femeie care a urcat solo pe fața nordică a muntelui Eiger, în mai puțin de 15 ore. A reușit a doua escaladare la liber a rutei Slovene pe Trango Tower, a escaladat fața sud-vestică a Shishapangma, a realizat ascensiuni impresionante și în Antarctica și a escaladat solo trasee din SUA, Mali și Tailanda.