Premii Alpin Film Festival #9
La Alpin Film Festival, juriul este întodeauna un partener activ în promovarea valorilor de conservare a naturii și responsabilitate socială prin intermediul artei cinematografice. În 2024, juriul festivalului a fost format din Khatuna Khundadze (Georgia), Roberto Zazzara (Italia) și Cosmin Dumitrache (România), trei personalități remarcabile ale cinematografiei internaționale, fiecare cu un palmares impresionant și un background divers, care s-au sincronizat armonios în evaluarea producțiilor cinematografice aflate în competiție.
Marele Trofeu Alpin Film Festival 2024 a fost obținut de filmul regizat de Hamid Sardar „MONGOLIE - La vallée des ours | MONGOLIA, VALEA URȘILOR”
premiul acordat de Consiliul Județean Brașov
Filmul surpinde încercarea unei comunități, care trăiește în cea mai mare rezervație naturală din Mongolia, de a restabili un echilibru cu mediul înconjurător. Proiecția aduce în prim-plan relația omului cu ursul și oferă publicului o pespectivă cinematică de mare sensibilitate și ocazia de a regândi modul în care se raportează la natură.
Motivația Juriului:
„Un film care surprinde cu succes eforturile unei întregi comunități de a stabili o nouă relație cu natura. Protagonistul, un ranger, și toate celelalte personaje par să iasă direct dintr-un roman. Epic și pe alocuri amuzant, asemeni unui western clasic, Mongolia – Valea Urșilor este o poveste captivantă și bine echilibrată despre o frontieră nouă.” – spune Roberto Zazzara.
Premiul Juriului Alpin Film Festival 2024 în Competiția Internațională de Film a fost acordat filmului „MAURICE BAQUET L'ACCORDÉ”, regizat de Gilles Chappaz.
Regizor, scenarist, director de imagine și fotograf
Motivația Juriului:
„O călătorie captivantă și plăcută prin istoria alpinismului și a schiului francez, acompaniată de sunetul violoncelului unui personaj și artist remarcabil. Pasiunea pură și iubirea lui Maurice pentru arta sa, fie ca muzician, schior sau actor, sunt cu adevărat contagioase și autentice. Ce noroc și plăcere trebuie să fi fost pentru cei care l-au întâlnit, l-au ascultat și l-au urmărit în spectacolele sale live.” – Cosmin Dumitrache.
Mențiunea specială din cadrul Competiției Internaționale de Film @Alpin Film Festival 2024 a fost acordată documentarului „SOPHIE LAVAUD - The Final Summit”, regizat de François Damilano.
premiul acordat de Consiliul Județean Brașov
Motivația Juriului:
„Trebuie să o descriem pe Sophie Lavaud ca pe o femeie deosebită, iar filmul despre ea ca fiind extrem de interesant. E păcat că există doar 14 munți de peste opt mii de metri, altfel am fi văzut mult mai multe filme despre viața ei îndrăzneață.” – Khatuna Khundadze
Cel mai bun film românesc @ Competiția Internațională de Film Alpin Film Festival 2024
Regizor, scenarist, director de imagine și fot
ograf
TRAILER
„APĂ ȘI TALPĂ” – o poveste profundă și evocatoare despre echilibrul fragil dintre natură și civilizație co-regizată de Mircea Gherase și Lucian Mircu. Premiul este oferit de Consiliul Județean Brașov.
Trofeul Carpați @ Competiția Națională de Film Alpin Film Festival 2024: „WILD TRANSYLVANIA”
premiul acordat de Consiliul Județean Brașov
Premiul acordat producției irlandeze pentru cea mai bună promovare a României prin cinematografie este oferit de RAP Group. Regia filmului este semnată de John Murray & Jamie Fitzpatrick, iar Jeremy Irons este vocea naratoare.
Trofeul Muntele Vrăjit @ Competiția Internațională de Film Alpin Film Festival 2024: „WHERE WE USED TO SLEEP”, în regia lui Matthäus Wörle
Un film ce descrie experiențele strămutărilor, lungile despărțiri de locul natal și durerile tacite ale tuturor celor care au fost nevoiți să își părăsească propriile case.
Trofeul Zsolt Torok – câștigătorul ediției 2024 a Alpin Film Festival la categoria Best Short Climbing Movie: „POGO – The Hidden Faces of Romania” – Loïc Isliker și Paul de Groot
O explorare montană inițiată și povestită de Paul ”Pogo” Popescu. Premiul este oferit de Viva Credit.
Maestrii Cinematografiei Montane
Fiecare membru al juriului aduce cu sine o vastă experiență și pasiune pentru natură, cinematografie și impact social. De la regizori și producători de top, până la critici de film și experți în conservarea mediului, fiecare judecător este selectat cu grijă pentru a asigura o evaluare echitabilă și profundă a fiecărei producții.
În cadrul Festivalului Filmului Montan, juriul este nu doar arbitru al excelenței cinematografice, ci și un partener activ în promovarea valorilor de conservare a naturii și responsabilitate socială prin intermediul artei cinematografice. Așteptăm cu nerăbdare să descoperim și să onorăm filmele care nu doar impresionează din punct de vedere artistic, ci și inspiră și provoacă publicul să reflecteze asupra relației noastre cu mediul natural și cu comunitățile locale din jurul lumii.